Centru istoric si cetatea din Oradea

on

- Advertisement -

Oradea a devenit unul dintre cele mai frumoase orase din Romania iar daca ajungi in Oradea nu rata centru istoric din Oradea si cetatea din Oradea.

Centrul istoric din Oradea este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul municipiului Oradea.

Centru istoric din Oradea reprezinta cel mai modern centru al unui oras din Romania aflat in continua dezvoltare dar care a pastrat arhitectura cladirilor din centru.

- Advertisement -

cladiri in centru din Oradea

Adresa centrului din Oradea este: Piata Unirii Oradea.

Piața Unirii, cunoscută și sub numele de Piața Mică, a prins contur în jurul secolului al XVIII-lea, când era centrul cartierului Orașul Nou. Prima clădire construită aici a fost Casa Serföyö, în anul 1714, pe locul de azi al Palatului Vulturul Negru.

Piaţa Unirii – reprezintă centrul cultural-istoric și de promenadă al orașului în care trebuie să ajungi neapărat atunci cand vrei sa faci turul Romaniei. Oradea este un oras pe care trebuie sa-l vizitezi neaparat intrucat cu siguranta vei ramane cu amintiri frumoase.

Cetatea din Oradea

cetatea din oradea

Printre obiectivele turistice din Oradea se numara si cetatea din Oradea pe care trebuie neaparat sa o vizitezi cand ajungi in zona.

Cetatea din Oradea este deschisă din anul 2015 după un lung proces de restaurare al clădirilor, curții și a podului. Lucrările continuă cu amenajarea curții interioare și a zidurilor.

Muzeele, atelierele meșteșugărești, demonstrațiile medievale, evenimentele și restaurantele, te poartă în timpuri de mult apuse.

cetatea oradea

Biserica romano-catolică din Cetate – construcție datorată perioadei de dominație austriacă și planurilor arhitectului Lodovico Marini – pare-se peste mai vechi structuri, din care unele păstrează, conform opiniei unor istorici și arhitecți, și elemente constructive turcești. Biserica a fost ridicată în efortul de refacere a cetății dintre anii 1775-1777 și vine în continuarea Aripii date de Corpul C al Palatului Princiar.

Cetatea Oradea – în prezent este deschisa pentru vizitatori fiind împrejmuita de șanțul cetății care este destinat relaxării in timpului liber prin intermediul parcului ce s-a construit de curând.

Contact – Cetatea din Oradea
Adresă: Strada Griviței Oradea
Telefon: +40-259-435.835

Arhitectura cetatii din Oradea

Ca arhitectură Cetatea din Oradea cuprindea 12 corpuri și 5 bastioane, fiecare bastion purtând un nume diferit:

  • Bastionul Aurit, orientat spre dealul Pisica (Ciuperca), a fost construit în anul 1572, ajungând să fie puternic afectat de asediile turcești. În anul 1692 asediul austriac a avariat grav latura nordică a bastionului, fiind necesare reparații după ambele evenimente.
  • Bastionul Bethlen, orientat spre sud-vest, a fost finalizat în anul 1618. Decenii la rând bastionul Bethlen a fost întărit cu pământ și nuiele, fiind numit ”Bastionul de pământ”. Numele de Bethlen vine de la principele Gabriel Bethlen.
  • Bastionul Ciunt a fost început în timpul domniei pincipelui Ioan Sigismund și a rămas nefinalizat o bună bucată de vreme, de aici venind și numele bastionului. Singura dată exactă existentă despre acest bastion este anul renovării, și anume 1599.
  • Bastionul Crăișorul a fost finalizat în anul 1570, avându-l ca proiectant pe arhitectul italian Giulio Cesare Baldigara. Acoperit cu un parament de piatră fasonată, latura estică rămâne totuși nefinalizată, putându-se observa „umplutura” ce era compusă din: pietre de râu, bucăți de gresie, cărămizi și fragmente provenite din alte construcții medievale.
  • Bastionul Roșu a fost ridicat în mai multe etape, fiind construit pe parcursul a aproape două decenii – din 1580 până în 1598. În anul 1660, în timpul asediului turcesc, urechea estică a Bastionului Roșu a fost aruncată în aer. Reconstruirea bastionului a condus la întărirea zidului, ajungând cu aproape un metru mai gros decât în faza inițială.

Iti recomandam sa vizitezi si Castelul Huniazilor sau Castelul Corvinilor

Cetatea Oradea astazi

cetatea din oradea astazi

Centru si cetatea din Oradea sunt considerate unele dintre cele mai frumoase obiective turistice din zona si va recomandam cu drag sa vizitati acest oras din Romania.

Adresa pe harta Cetatea Oradea

 

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

MyElectrica login aplicatie Electrica Furnizare

Cum te loghezi in aplicatia MyElectrica...

Black Friday la eMag are loc vineri 10 Noiembrie

Black Friday la eMag are loc...

Cetatea Brasov – obiectiv turistic pe Dealul Straja

Cetatea Brasovului este un obiectiv turistic...

Webcam Gara de Nord Bucuresti

De curand avem un webcam din...

Complex Paradisul Acvatic Brasov – Pret si Program

Complex Paradisul Acvatic Brasov este un...

Partia Buscat webcam live partie

Webcam live de la partia Buscat....