Info-Media

Ghid pentru verificare asigurat CNAS

Verificarea asiguratilor CNAS se poate face online introducand pe platforma informatica CNAS codul numeric personal pentru a verifica daca sunteti asigurat.

Asadar furnizând codul numeric personal și introducând un număr de verificare (apare pe site-ul CNAS), orice persoană poate afla dacă este sau nu asigurată la sănătate în sistemul public din România și dacă i s-a emis un card de sănătate.

Verificare asigurare CNAS

Inainte de a verifca daca sunteti asigurat la CNAS este necesar sa fiti informat despre drepturile dvs ca angajat. În cazul în care află că angajatorul nu iti plătește contribuțiile, iar în urma discuțiilor cu acesta nu se remediază situația, salariatul trebuie să se adreseze celor de la Inspecția Muncii, mai întâi, apoi, celor de la Fisc.

Cum poti verifica daca esti asigurat la CNAS ?

  1. Accesezi platforma informatica a asigurarilor de sanatatevezi aici
  2. Introduci CNP-ul tau pentru a verifica daca esti asigurat;
  3. Se genereaza codul CID – reprezentand codul de asigurat in sistemul public de sanatate.

CID-ul reprezintă Codul de IDenitificare al asiguraţilor din PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate) şi va fi inscripţionat pe Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS) sub numele „Cod de asigurat”.

În România există două tipuri de pachete de servicii medicale: de urgență și de bază.

cnas  asigurat la sanatate

Persoanele neasigurate beneficiază doar de servicii medicale de urgenţă, consultaţii pentru depistarea bolilor cu potențial endemo-pandemic, servicii de planificare familială sau consultaţii pentru monitorizarea evoluţiei sarcinii.

Persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat beneficiaza de servicii medicale numai in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemo-epidemic si cele prevazute in Programul national de imunizari, monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, servicii de planificare familiala in conditiile art. 223, in cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin contractul-cadru.

Pachetul de servicii medicale de bază în asistenţa medicală primară cuprinde următoarele tipuri de servicii medicale:

1.1. servicii medicale curative;
1.2. servicii medicale de prevenţie;
1.3. servicii medicale la domiciliu;
1.4. servicii medicale adiţionale, servicii diagnostice şi terapeutice;
1.5. activităţi de suport;
1.6. servicii de administrare de medicamente.

Asistenta medicala in spital pentru asiguratii CNAS

1. Serviciile spitaliceşti sunt de tip preventiv, curativ, de recuperare şi paliativ şi cuprind:
consultaţii, investigaţii, stabilirea diagnosticului, tratament medical şi/sau tratament chirurgical, îngrijire, recuperare, medicamente şi materiale sanitare, dispozitive medicale şi în funcţie de tipul de spitalizare, după caz, cazare şi masă.

2. În funcţie de durata de spitalizare, asistenţa medicală spitalicească se acordă în regim de:
a) spitalizare continuă;
b) spitalizare de zi.

Verifica daca esti asigurat CNAS pentru a beneficia de toate drepurile tale in cazul in care ai nevoie de asistenta medicala.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button