Cetatea Brasov – obiectiv turistic pe Dealul Straja

on

- Advertisement -

Cetatea Brasovului este un obiectiv turistic pe care trebuie sa-l bifati daca alegeti sa mergeti in Brasov insa o lunga perioada de timp a fost inchisa publicului. In prezent cetatea din Brasov se poate vizita insa nu in totalitate intrucat mai sunt lucrari de intretinere.

După finalizarea lucrărilor de punere în siguranță, Cetățuia din Brasov va fi deschisă publicului larg pentru a vizita zona în interiorul cetății (zona perimetrală).

Deschiderea tuturor spațiilor se va face după finalizarea proiectului de restaurare, un proiect mult mai amplu, care include o serie de studii, inclusiv cel privind rezistența la cutremur dar și o analiză a destinației spațiilor existente.

- Advertisement -

Despre Cetatea Brasovului

Cetatea Brasov are forma de patrulater, cu bastioane italienesti in colturi care propteau deasupra turnurile de aparare. Cetatea a avut ca si cale de acces o singura intrare care se facea printr-un pod mobil. Cetatuia a slujit drept adapost pentru brasovenii nevoiti sa fuga din calea habsburgilor.

Accesul în Cetate se făcea prin cele patru porți:

  • Poarta Ecaterinei, în partea de sud-vest, spre Șchei,
  • Poarta Vămii sau Poarta Mănăstirii, în partea de nord spre Brașovechi,
  • Poarta Principală (a Căldărarilor) 
  • Poarta Străzii Negre, în partea de nord-est spre Blumăna.

Pentru a ușura intrarea și ieșirea din Cetatea Brasovului, în secolul al XIX-lea au mai fost construite încă trei porți: Poarta Șchei, în partea de sud-vest, între Poarta Ecaterinei și Bastionul Țesătorilor, Poarta Târgul Cailor, în partea de vest, tot spre Șchei, între poarta Ecaterinei și Bastionul Fierarilor și Poarta Vămii cea nouă (pe același amplasament cu al Porții Mănăstirii).

Așezată în vârful dealului Tâmpa, Cetatea Brasov se întindea pe vreo 2,3 hectare, pe platoul orientat spre sud şi coborând spre Şaua Tâmpei şi Valea Cetăţii. Zidurile sale aveau o grosime de 1,70-1,80 metri.

Și astăzi se mai găsesc din ruinele vechii cetăți protectoare a locurilor și oamenilor, fortăreață despre care s-au găsit urme scrise la 16 octombrie 1434.

Daca ai urcat pe dealul Tampa la telecabina din Tampa cu siguranta vei vedea si cetatea Brasovului unde asteptam cu interes sa o vizitam atunci cand se va deschide publicului larg.

Amintim faptul ca in luna septembrie 2023 cetatea din Brasov a fost deschisa publicului partial urmand ca dupa renovare sa fie deschisa permanent turistilor din Brasov.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

MyElectrica login aplicatie Electrica Furnizare

Cum te loghezi in aplicatia MyElectrica...

Black Friday la eMag are loc vineri 10 Noiembrie

Black Friday la eMag are loc...

Webcam Gara de Nord Bucuresti

De curand avem un webcam din...

Complex Paradisul Acvatic Brasov – Pret si Program

Complex Paradisul Acvatic Brasov este un...

Partia Buscat webcam live partie

Webcam live de la partia Buscat....

Salina Slănic Prahova – Program si pret bilete 2024

Salina Slănic Prahova reprezinta un obiectiv...