Gazduire radio – Ce presupune un server radio

on

- Advertisement -

Gazduire radio cu performanta ridicata pentru posturile de radio ce transmit programe in mediul online.

Analizam in cadrul acestui articol ce presupune gazduirea radio si ce inseamna un server performant pentru un program de radio complet automatizat. Ce software alegem pentru functia de auto DJ atunci cand ne dorim un radio complet si cu emisie non stop.

Gazduire radio performanta

Gazduirea radio inseamna defapt gazduirea unui serviciu de streaming ce foloseste un server shoutcast sau icecast. Prin gazduire radio mai se intelege si gazduirea unor fisiere audio ce alcatuiesc o baza muzicala din care printr-un soft automatizat se pot rula unul sau mai multe playlisturi.

- Advertisement -

In momentul de fata orice radio care isi desfasoara activitatea fie in FM sau doar in online, au nevoie de un server radio in functie de audienta si nevoile fiecaruia.

Cum clasificam un server radio

Putem clasifica un server radio dupa solutia software aleasa sau dupa modul in care alegem sa functioneze server-ul respectiv.

Cele mai populare servicii sau servere radio sunt construite cu solutiile software:

 • shoutcast
 • icecast

Cele mai multe radiouri din mediul online folosesc urmatoarele limite de banda:

 • 128 MP3 KBs stereo
 • 64 AAC+ Kbs stereo
 • 32 AAC+ Kbs stereo.

In functie de necesitate putem folosi un server radio bazat doar pe numarul de conexiuni simultane fie ca folosim shoutcast sau icecast ca solutie de server radio sau un server cu o solutie software cu o functie de autodj deci implicit spatiu de stocare mai generos.

Toate serviciile de gazduire radio au la baza astfel de solutii software ce includ autoDJ si permit automatizarea postului de radio.

Cele mai polulare sercicii de gazduire server radio au inclus si solutiile software:

 • Sonic Panel;
 • Centova Cast;
 • MediaCP Streaming;
 • AzuraCast Software.

Indiferent de solutia software aleasa va trebui sa avem un spatiu de stocare unde vom incarca baza muzicala de unde ulterior vom crea playlisturi.

Toate solutiile software amintite: CentovaCast, SonicPanel sau AzuraCast folosesc pentru functia de auto DJ sistemul Liquidsoap.

Gazduire radio AzuraCast server

gazduire radio azura cast

Unul dintre cele mai performante solutii sotftware cu ajutorul caruia putem crea un post de radio complet automatizat in opinia noastra o reprezinta AzuraCast. AzuraCast functioneaza cu icecast sau shoutcast si include nenumarate functii cu ajutorul carora poti seta diferite optiuni in functionarea unui radio online.

Poti crea playlisturi care pot rula dupa mai multe criterii dupa cum urmeaza:

 • general rotation – inseamna ca piesele selectate in playlistul tau pot rula aleatoriu cu o frecventa stabilita de tine;
 • Interval – poti stabili la ce interval poata sa ruleze piesele dintr-un anumit playlist sau cate piese pot rula la un anumit interval dintr-un anumit playlist;
 • Once per Hour –  asa cum spune si numele acestei setari reprezinta intervalul in care un anumit playlist poate rula. Aceasta functie este recomandata pentru spoturi radio.
 • Once per – spre exemplu poti seta un playlist sa ruleze dupa cum urmeaza: poti seta odata la 3 piese, la 3 minute sau la 30 de minute.

Resurse pentru un Server radio cu AzuraCast

Sistem de operare la nivel de server: Ubuntu 20.04 LTS (recomandat)

Ce nevoi avem pentru a rula in conditii optime un post de radio cu o audienta cuprinsa intre valorile 500 – 1000 conexiuni simultane.

 • CPU 4vCore
 • 4 GB memorie ram
 • Spatiu pe disk 20 GB SSD
 • Trafic nelimitat sau necontorizat.
 • Conexiune internet 1 Gbps.

In momentul in care alegi un serviciu de gazduire radio este necesar sa ai o idee despre audienta postului tau de radio intrucat un server cu resurse limitate poate influenta negativ stabilitatea radioului si posibilitatea de a se conecta in conditii optime ascultatori tai.

In momentul de fata sunt destul de multi furnizori in Romania ce permit streaming radio insa recomandarea noastra este sa fiti atenti la resurse server.

Pentru servere radio cu AzuraCast recomandam expoMedia Hosting Europe.

Pentru o baza muzicala diversificata este necesar sa aveti si un spatiu pe disk generos astfel incat sa aduceti in unda un program radio complet automatizat si de calitate.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

MyElectrica login aplicatie Electrica Furnizare

Cum te loghezi in aplicatia MyElectrica...

Black Friday la eMag are loc vineri 10 Noiembrie

Black Friday la eMag are loc...

Cetatea Brasov – obiectiv turistic pe Dealul Straja

Cetatea Brasovului este un obiectiv turistic...

Webcam Gara de Nord Bucuresti

De curand avem un webcam din...

Complex Paradisul Acvatic Brasov – Pret si Program

Complex Paradisul Acvatic Brasov este un...

Partia Buscat webcam live partie

Webcam live de la partia Buscat....