AcasăInfo BanciCele mai bune dobanzi la depozite bancare

Cele mai bune dobanzi la depozite bancare

Care sunt cele mai bune dobanzi la depozite bancare pentru un cont de economii sau pentru un depozit la termen. Facem o analiza asupra celor mai bune dobanzi la depozitele in lei pentru un depozit constituit la o banca din Romania.

Cele mai bune dobanzi pentru depozit bancar

Facem rapid o trecere in revista asupra celor mai bune dobanzi valabile in 2023 pentru un cont in lei deschis la bancile din Romania.

In momentul de fata dobanda pentru un depozit in lei este mult mai mica fata de rata inflatiei insa daca ne raportam la anii trecuti unde aveam o dobanda de 2 % pana la 3 % pentru un depozit latermen in lei, putem spune ca avem o crestere semnificativa a dobanzilor bancare.

Ce este dobanda bancara ?

Pentru un depozit bancar, dobanda este un element important care te ajuta sa iti valorifici acest depozit. Astfel dobanda unui depozit este suma de bani pe care o primești în cazul unor produse de economisire sau pe care o plătești în cazul unui contract de credit, reprezentând prețul împrumutului.

In functie de banca la care ai un depozit constituit in lei sau valuta poti obtine o anumita dobanda in functie de perioada scadenta a depozitului.

Analiza cele mai bune dobanzi pentru depozite bancare

cele mai bune dobanzi la depozite bancare

In analiza pe care o vom expune in cele ce urmeaza mentionam faptul ca, perioada de referinta pentru un depozit la termen este calculata la 12 luni si includem o suma de 10.000 lei.

Cel mai avantajos depozit bancar din prezent este acordat TBI Bank (9,3%), care aduce un venit de 837 lei în 12 luni. Cele mai bune dobanzi pentru un depozit la termen se mai regaseste si la ProCredit Bank (8.6%), BCR și CEC, ambele cu o dobândă anuală de 8%.

Banca Transilvania oferă o dobândă anuală de 6,75% pe an, micșorând dobânda de la 7,25% în luna decembrie 2022.

Cei de la Raiffeisen Bank, la 7,5% pe an de la 7,25% în decembrie anul trecut. Grupul BRD a scăzut și el dobânda de la depozite de la 7,5% la finalul anului trecut, la 7,05% în prezent.

Capitalizare dobanda la un depozit bancar

Termenul de capitalizare dobanda vapermite ca dobanda acumulata la depozit sa fie adaugata la suma economisita atunci cand depozitul se prelungeste. De obicei orice depozit are o data scadenta iar daca la acea data nu se retrag banii din depozit, dobanda acumultata se adauga la suma depozitului constituit de regul apentru o perioada de 12 luni.

Cand am cele mai bune dobanzi la depozite ?

Pentru a obtine cea mai buna dobanda pentru un depozit la termen este recomandat sa urmariti ofertele bancilor in special oferta bancii la care tu ai un cont, intrucat piata financiara are nenumarate fluctuatii in aceasta perioada si din acest motiv dobanzile se pot modifica.

La TBI Bank ai cea mai buna dobanda pentru un depozit bancar la termen, dobanda ajungand pana la 9,30 % la 12 luni.

La un depozit existent nu se pot adauga sume noi decat daca acel depozit se desfinteaza si apoi de deschide un nou depozit avand o suma mai mare. Inchiderea unui depozit este bine sa se faca la termen pentru a nu pierde dobanda acumulata.

La BCR – Banca Comerciala Romana, dobanda la 12 luni este egala cu cea la 2 ani pentru depozitele la termen standard, in lei (7%).
La Eximbank, dobanda la depozitul pe 12 luni este de 8% iar cea pentru 24 si 36 de luni este de 7,5%.

Castigul dintr-un depozit poate fi afectat si de urmatoarele comisioane:

  • Comision retrageri neprogramate (peste anumite sume, difera de la o banca la alta)
  • Comision retragere numerar anuntata si neonorata.
Dobanda unui depozit se impoziteaza ?

Veniturile din dobânzile aferente instrumentelor de economisire se impozitează cu 10%, conform legislației în vigoare.

Pentru a vedea exact care sunt cele mai bune dobanzi la depozite consultati la momentul constituirii unui depozit bancar, oferta bancilor din Romania. Situatia dobanzilor se modifica periodic insa o vom urmarii si noi pentru alte articole de interes public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Contact Electrica Furnizare call center clienti

Electrica Furnizare este cel mai mare operator de furnizare...

Informatii si Suport

Pentru informatii legate de hosting sau recomandari servicii va stam la dispozitie la rubrica Contact.