Obiective turistice Garda de sus Arieseni – Trasee montane

on

- Advertisement -

Obiective turistice Garda de sus, comuna din județul Alba, Transilvania, România, formată din satele Biharia, Dealu Frumos, Dealu Ordâncușii, Dobrești, Gârda de Sus, Gârda Seacă, Ghețari, Hănășești, Huzărești, Izvoarele, Munună, Ocoale, Plai, Pliști, Scoarța, Snide și Suceș.

Cum ajungi la Garda de sus – Arieseni

  • Oradea – Arieșeni DN 76 (E 79)- DN 75
  • Sibiu- Alba Iulia – Turda – Câmpeni – Albac – Gârda – Arieșeni-(DN1) E68-E81-DN75
  • Cluj-Napoca – Albac- Arieșeni-(DN1) E60-DN75
  • Timișoara – Arieșeni: DN69-DN7/E68-DN79A-DN76-DN75

Obiective turistice Garda de sus Arieseni

Pestera Coiba Mare

Are cel mai mare portal din masivul Bihor si nu numaiare 74m latime si 47m inaltime. Lungimea tuturor galeriilor pesteri insumeaza peste 4447 m.

- Advertisement -

Localizare:
– pe Valea Gardisoara, amonte de satul (catunul) Casa de Piatra
– 15 km din comuna Garda de Sus, mergand pe Valea Garda Seaca.

Pestera Poarta lui Ionele

Peștera Poarta lui Ionele este situată pe teritoriul Comunei comunei Gârda de Sus, județul Alba, în Munții Bihorului. În 1999, peștera Poarta lui Ionele a fost declarată monument al naturii și inclusă pe lista ariilor protejate din România.

Cascada Vârciorog

Pentru a ajunge la Cascada Varciorog plecand de la Pensiunea Viorica (centrul statiunii turistice Arieseni), urmati DN75 inspre Vartop 2.5 km, pana la un panou ceva indica sa urmati drumul forestier Varciorog. Pe acest drum, urmand marcajul punct galben mai aveti de mers circa 2,5 km.

Traseul pana la cascada este relativ usor fara urcusuri si coborasuri semnificative. Puteti ajunge la cascada chiar si iarna, daca zapada nu este foarte mare. Deobicei este o carare batatorita prin zapada. Iarna aceasta este in buna parte inghetata.

Ghețarul Vârtop

Peștera Ghețarul de la Vârtop este cunoscută și apare sub mai multe denumiri Peștera Minunată sau Ghețarul de la Casa de Piatră și este locul în care s-a găsit cea mai veche urmă a omului de Neanderthal din România.

ghetaru vartop

Denumirea peșterii vine de la platoul sub care se află, platoul Vârtop, vârtoapele fiind adânciturile care se formează în zonele carstice.

Pestera Ghetarul Vartop este situata pe teritoriul comunei Arieseni, din judetul Alba. Ca sa ajungeti la ea insa, drumul trece prin comuna invecinata, Garda de Sus. In chiar centrul Gardei de Sus, este un panou mare cu informatii turistice despre traseele care pot fi urmate din acel punct.

Telescaunul de la Vârtop

Telescaunul de la Vartop este o instalatie moderna de transport pe cablu – un telescaun debraiabil cu 46 de scaune de catre 4 locuri; cu o capacitate de transport de 1400 de persoane pe ora.

Statia de imbarcare este situata la o altitudine de 1189 metri, iar statia de debarcare la 1445 metri astfel diferenta de nivel a partiilor este de 256 metri; cu o lungime a instalatiei de 1108 metri. Viteza de deplasare a telescaunelor este de 5 metri pe secunda astfel ca o urcare se efectueaza in 3 minute si 41 de secunte.
Pentru pasionatii de ski si snowboard exista 2 posibilitati de coborare: partia rosie si partia neagra pentru skiorii avansati.

Cheile Ordâncușii

Cheile Ordancusii sunt usor de vizitat, fiind strabatute de un drum betonat.
Cheile adapostesc numeroase grote si pesteri dintre care cele mai importante sunt Poarta lui Ionele si Ghetarul de sub Zgurasti. Deasemenea in Cheile Ordancusii se gaseste si un pod natural.
Traversand aceste chei puteti ajunge si la binecunoscutul Ghetar de la Scarisoara.

Ghetarul de la Scarisoara

Cel mai mare bloc de gheata subteran din lume.  Prima rezervatie naturala din Romania.

Groapa Ruginoasa

Groapa Ruginoasa este o ravena uriasa de peste 600 de metri in diametru si 100 de metri adancime, cu rupturi ruginii. S-a prin eroziunea torentiala, extrem de activa a depozitelor de cuartite, fresii si argile rosii.

obiective turisetice garda de sus

Este o adevarata rana vie in trupul muntelui, eroziunea se extinde si in prezent insa pe o parte a gropii a inceput vegetatia sa creasca datorita pantei mai line. Intre versanti gropii s-au creat vai foarte stramte ce dau un aspect de canion fundului torentului.

 

Trasee turistice din stațiunea Arieșeni

Trasee montane in Arieseni si comuna Garda de sus:

  • Arieșeni – sat Fata Lapusului – Garda Seacă – sat Ghețar – Ghețarul Scărișoara – traseu marcat triunghi roșu;
  • Arieșeni – Garda de sus – Poarta lui Ionele – Cheile Ordancusii – Ghețarul Scărișoara – și retur sau coborâre pe munte – traseu auto
  • Arieșeni – Garda de sus – Poarta lui Ionele – Cheile Ordancusii – Ghețarul Scărișoara – Izbucul Cotețul Dobrestilor – Izbucul Tauzului – Peștera Coiba Mare – Peștera Coiba Mica – Peștera Ghețarul Vârtop.
  • Arieșeni – Garda de sus – Izbucul Cotețul Dobrestilor – Ghețarul Scărișoara – Poiana Calineasa – Cheile Ordancusii – Poarta lui Ionele – Arieșeni.

Cascada Cetatile Ponorului

obiective turistice arieseni

Peștera Cetățile Ponorului este formată dintr-o galerie unica de peste 2000 metri lungime, de dimensiuni considerabile, străbătută de un râu cu debit mare, unul dintre cele mai puternice râuri subterane din țară.

Localizare pe harta Garda de sus – Arieseni

arieseni localizare

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

MyElectrica login aplicatie Electrica Furnizare

Cum te loghezi in aplicatia MyElectrica...

Black Friday la eMag are loc vineri 10 Noiembrie

Black Friday la eMag are loc...

Cetatea Brasov – obiectiv turistic pe Dealul Straja

Cetatea Brasovului este un obiectiv turistic...

Webcam Gara de Nord Bucuresti

De curand avem un webcam din...

Complex Paradisul Acvatic Brasov – Pret si Program

Complex Paradisul Acvatic Brasov este un...

Partia Buscat webcam live partie

Webcam live de la partia Buscat....